دکورپرداز
دکور پرداز

اختلاف همتی و دژپسند بر سر چاپ پول

اختلاف همتی و دژپسند بر سر چاپ پول

درحالی که پیش از این رئیس کل بانک مرکزی از استقراض دولت از این بانک و چاپ پول در دو سال قبل اطلاع داده بود، وزیر اقتصاد می گوید که دولت یک ریال هم از سیستم بانکی قرض نگرفته است و اظهارات وی این سوال را بوجود می آورد که دریافت پول از بانک مرکزی به پشتوانه ارزی که مشخص نیست چه زمانی به دست ایران می رسد و ریال به دولت داده شده است، اگر استقراض از بانک مرکزی نیست پس چیست؟


به گزارش دکور پرداز به نقل از ایسنا، چند روز پیش بود که صحبت های جنجالی رئیس کل بانک مرکزی درباره چاپ پول در دو سال قبل خبرساز شد و گفته های وی حاکی از آن بود که در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ بخشی از بودجه دولت از تسعیر منابع صندوق توسعه ملی تأمین شده و در شرایطی که منابع این صندوق در خارج مسدود است، این مبادرت به مفهوم چاپ پول است و حداقل در کوتاه مدت به افزایش تورم منجر خواهد شد.
این در شرایطی است که وزیر اقتصاد بارها استقراض از بانک مرکزی را تکذیب کرده و سال قبل در سخنانی گفته بود که دولت هیچ گاه به دنبال پولی شدن کسری ناشی از عدم تحقق منابع نبوده است.
علاوه براین، روز گذشته دژپسند در پاسخ به اظهارات اخیر همتی اعلام نمود که دولت یک ریال برای اجرای بودجه سال قبل از بانک مرکزی استقراض نکرده و بانک مرکزی تنها برای ایفای تعهدات بعضی از اجزای بودجه، ارز را خریداری نموده و در مقابل، پول تزریق کرده است.
وی افزود: اگر بتوانیم هرچه سریعتر آن وجوه را به داخل کشور منتقل یا قابل حواله و معامله نماییم، همان مقدار ارز قابل معامله و مبادله شده و به تاجر ما حواله داده می شود و متناسب با آن هم ریال جمع خواهد شد؛ ازاین رو استقراض از بانک مرکزی صحیح نیست.
همچنین، وزارت اقتصاد اعلام نموده بود که با انتشار اوراق پارسال مانع از خلق ۱۷۰ هزار میلیارد تومان پول و افزایش پایه پولی شده است.
اظهارات دژپسند در حالی تعجب برانگیز است که کارشناسان اقتصادی معتقدند دریافت پول از بانک مرکزی به پشتوانه ارزی که مشخص نیست چه زمانی به دست ایران می رسد و دلاری به حساب بانک مرکزی ریخته نشده و ریال به دولت داده شده است، اگر استقراض از بانک مرکزی نیست پس چیست؟ از طرفی، اگر نرخ تسعیر ارز هم افزایش یابد، دولت در زمان تسویه هم باید مقداری دیگر پول از بانک مرکزی مطالبه کند که این مورد هم تبعات خودش را دارد.
ذکر این نکته ضروریست که اگر ارزهای ذکر شده در دسترس بود، بانک مرکزی با فروش آنها نه تنها باعث افزایش پایه پولی نمی شد، بلکه مقداری از نقدینگی اقتصاد کاسته می شد که حال به وضوح میتوان علت تشدید تورم و نوسانات بازار ارز در شرایطی که انتظارات تورمی کاهش پیدا کرده بود، را درک کرد.
برای سالجاری هم دولت پیشنهاد برداشت ۱۸ درصد سهم ارزی صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی را در بودجه عرضه کرد و گرچه مقام معظم رهبری با دریافت کامل این میزان از سهم ارزی فروش نفت موافقت نکردند و این درصد محدودتر شد ولی در هر حال همچنان برداشت از منابع ارزی صندوق در بودجه پابرجا می باشد و احیانا در ادامه بار دیگر بحث چاپ پول و تورم مطرح خواهد شد؛ بگونه ای که رئیس کل بانک مرکزی اعلام نمود: اعداد و ارقام بودجه مصوب و تبصرہ های مختلف آن دربرگیرنده احکامی برای تکلیف به بانک مرکزی و سیستم بانکی است که نتیجه آن می تواند انتشار پول پر قدرت و رشد نقدینگی باشد.




منبع:

1400/01/18
12:17:32
0.0 / 5
1083
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
دکور پرداز
decorpardaz.ir - مالکیت معنوی سایت دكور پرداز متعلق به مالکین آن می باشد