دکورپرداز
دکور پرداز
گزارش دكور پرداز؛

شکست پشتیبانی از مستأجران با وام ودیعه

شکست پشتیبانی از مستأجران با وام ودیعه

به گزارش دکور پرداز در حالیکه اجاره بها، مستأجران را جان به لب کرده و تنها برنامه حمایتی وزارت راه و شهرسازی از قشر مستأجر، وام ودیعه مسکن می باشد، بانکها در پرداخت این تسهیلات سنگ اندازی می کنند.



به گزارش دکور پرداز به نقل از مهر، در ماه های اخیر بازار اجاره مسکن روز به روز ملتهب تر شده و هیچ یک از ابزارهای حمایتی از مستأجران از یک سو و کنترلی بازار اجاره مسکن از طرف دیگر نتوانسته به کاهش فشارهایی که روز به روز بر مستأجران بیشتر می شود، منجر شود.
کارشناسان اقتصاد مسکن معتقدند بااینکه اجاره بها تابعی از قیمت مسکن می باشد و باتوجه به افزایش شدید قیمت مسکن و جا ماندن اجاره بها از این قیمت در سالهای قبل، حال شاهد پر شدن این فاصله میان قیمت مسکن با اجاره بها (نسبت P به E) هستیم، اما یکی دیگر از عواملی که در افزایش اجاره مسکن مؤثر است، فاصله زیاد عرضه با تقاضاست که باید برای پر کردن این شکاف، ابزارهای مالیاتی خصوصاً مالیات بر خانه های خالی به کار بیاید تا مالکان به عرضه واحدهای مسکونی خالی خود تشویق شوند.
این در حالی است که تا کنون بنا بر اعلام مدیران ارشد سازمان امور مالیاتی، هیچ برگه مالیاتی برای مالکان واحدهای خالی از سکنه صادر نشده است.
با این حال ستاد ملی مقابله با کرونا در اواخر خرداد امسال مصوبه خرداد سال قبل خود درباب پشتیبانی از مستأجران و ساماندهی بازار اجاره مسکن را تمدید کرد که برمبنای آن علاوه بر تعیین سقف افزایش اجاره مسکن برای قراردادهای تمدیدی اجاره مسکن، تسهیلات کمک ودیعه مسکن به مستأجران پرداخت گردد.
سقف اجاره بها در ستاد کرونا: ۲۵ درصد / ‬ گزارش بانک مرکزی: ۵۰ درصد!
ستاد ملی مقابله با کرونا در حالی سقف ۲۵ درصدی اجاره بها را تعیین کرد که طبق گزارش بانک مرکزی از بازار مسکن در مهر ماه امسال، اجاره بها نسبت به ماه مشابه سال قبل (مهر ۱۳۹۹) افزایش ۴۸.۴ درصدی برای شهر تهران و ۵۱.۳ درصدی برای کل کشور داشته که عملاً شکست سیاست تعیین دستوری سقف اجاره بها را نشان میدهد.
معاون وزیر راه: طرح تعیین سقف ۲۵ درصدی اجاره بها موفقیت آمیز بود
محمود محمودزاده معاون وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این پرسش که آیا متوسط افزایش ۴۶.۹ درصدی هزینه اجاره بها در تابستان ۱۴۰۰ برای خانوارهایی که تمدید قرارداد داشته اند، نشان دهنده شکست طرح تعیین سقف ۲۵ درصدی افزایش اجاره بها است، اظهار داشت: مصوبه ستاد ملی کرونا در حکم قانون بوده و لازم اجرا است.
محمود زاده اشاره کرد: باتوجه به مصوبه ستاد ملی کرونا و حمایت و همکاری مراجع قضائی و عدم صدور حکم تخلیه برای مستأجران به جز استثناهای ۸ گانه، سال قبل کاهش ۶۵ درصدی جا به جایی مستأجران را شاهد بودیم که نشان دهنده موفقیت این مصوبه است.
وام ودیعه مسکن به کجا رسید؟
همچنین یکی دیگر از برنامه هایی که ستاد ملی مقابله با کرونا برای پشتیبانی از مستأجران طراحی کرد، اعطای تسهیلات ۷۰ میلیون تومانی ودیعه مسکن برای مستأجران تهرانی، ۴۰ میلیون برای کلانشهرنشینان و ۲۵ میلیون تومانی برای ساکنان سایر شهرها بوده که آمارها حاکی از شکست این طرح است.
مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، اعطای این تسهیلات به مستأجرانی بود که تاریخ قرارداد اجاره آنها از شروع مهر ۱۳۹۹ تا اختتام شهریور ۱۴۰۰ بود اما در شهریور ماه امسال دامنه زمانی مذکور به انتها پاییز امسال نیز کشیده و سقف زمانی پرداخت تسهیلات از طرف بانکها به معرفی شدگان نیز تا اختتام بهمن ماه امسال در نظر گرفته شد.
۸ درصد متقاضیان وام ودیعه گرفتند
بر اساس آمار منتشره از وزارت راه و شهرسازی تا کنون بیش از یک میلیون و ۶۴۰ هزار نفر متقاضی در سامانه تسهیلات کمک ودیعه مسکن ثبت نام کرده و از این تعداد بیش از ۶۳۰ هزار نفر به بانکها معرفی شده و بیش از ۱۳۰ هزار نفر تسهیلات را دریافت کرده اند.
به عبارت دیگر تنها کمتر از ۸ درصد (۷.۹ درصد) مستأجران متقاضی دریافت تسهیلات ودیعه مسکن توانسته اند آنرا دریافت نمایند که گفته می شود بخش مهمی از آنها، تسهیلات گیرندگان ۲۵ و ۴۰ میلیون تومانی بوده و سهم دریافت کنندگان تسهیلات ۷۰ میلیون تومانی کمتر بوده است.
بانک ها سنگ اندازی می کنند
بسیاری از مستأجران از سنگ اندازی های بانکها برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن گلایه مندند.
بررسی های میدانی خبرنگار مهر نشان میدهد بانکها با رایزنی های وزارت راه و شهرسازی با بانک مرکزی و دستورالعملی که بانک مرکزی برای بانکها در خصوص سه گرفتن در گرفتن تضامین از متقاضیان صادر کرده، چندان میانه خوبی نداشته و این دستورالعمل را مراعات نمی کنند.
رئیس بانک مرکزی: بانکها پرداخت وام های خرد را تسهیل کنند
همچنین علی صالح آبادی رییس کل بانک مرکزی در نشست دوره ای ۱۷ آبان با مدیران عامل بانکها بر ساده گیری بانکها در اعطای تسهیلات خُرد دستوری صادر کرد که تا کنون خبری از اجرای این بخشنامه رییس کل بانک مرکزی از طرف بانکها شنیده نشده است.
یک متقاضی وام ودیعه مسکن به خبرنگار مهر اظهار داشت: پس از آن که به سختی توانست دو ضامن رسمی دولتی برای وام ودیعه مسکن ۷۰ میلیون تومانی از یکی از شعب بانک «گ» تهیه نماید، این بانک به آنها گفته درحال حاضر امکان پرداخت این تسهیلات نیست و احتمالاً یک ماه برای تامین این اعتبار زمان می برد.
همچنین یکی دیگر از متقاضیانی که از وزارت راه و شهرسازی، پیامک معرفی به بانک را دریافت کرده است، می گوید بانک عامل می گوید اعتباری برای اعطای این تسهیلات ندارد.
برخی دیگر از متقاضیان نیز عمدتا با سد بزرگ عدم وجود اعتبار برای این تسهیلات مواجهند و پاسخ بانکها به آنها این است که درحال حاضر پرداختی برای وام ودیعه به مستأجران ندارند.
اعتبار ۱۰ هزار میلیارد تومانی وام ودیعه مسکن شفاف سازی شود
این در حالی است که برمبنای مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا و نیز اعلام محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، میزان اعتباری که برای طرح اعطای تسهیلات ودیعه مسکن در نظر گرفته شده ۱۰ هزار میلیارد تومان است بدین سبب اگر این سقف پر شود انتهای طرح خواهد بود اما تا آن زمان که سقف پر نشود محدودیتی در پرداخت وجود نخواهد داشت.
با توجه به این که تا کنون تنها ۱۳۰ هزار نفر تسهیلات ودیعه مسکن در نظر گرفته اند و با احتساب این که ۱۰۰ درصد این ۱۳۰ هزار نفر، وام ۷۰ میلیون تومانی گرفته باشند، ۹ هزار میلیارد تومان از اعتبار در نظر گرفته شده هزینه شده و هنوز هزار میلیارد تومان دیگر پابرجا است.


منبع:

1400/09/03
14:05:06
0.0 / 5
1260
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
دکور پرداز
decorpardaz.ir - مالکیت معنوی سایت دكور پرداز متعلق به مالکین آن می باشد