دکورپرداز
دکور پرداز

چرا بانک مرکزی ریال دیجیتال منتشر می کند؟

چرا بانک مرکزی ریال دیجیتال منتشر می کند؟

دکور پرداز: بانک مرکزی امروز پیش نویس سند ریال دیجیتال را منتشر نموده که در آن یکی از اهداف خود از انتشار این پول را فعال سازی و گسترش ظرفیت برنامه پذیری پول در ذیل کارکردهای اقتصاد دیجیتال اعلام نموده است.


به گزارش دکور پرداز به نقل از ایسنا، بانک مرکزی اواسط سال قبل اعلام نمود که می خواهد رمز ارز ملی بر پایه ریال راه اندازی کند تا با انتشار رمز ریال، افراد اسکناس ریال خودرا تحویل بانک مرکزی دهند و رمز ریال تحویل بگیرند. البته رمز ریال قابل استفاده برای سرمایه گذاری نیست و فقط جایگزین اسکناس خواهد شد.
در این زمینه، نخستین انتشار رسمی ریال دیجیتال توسط هیئت نظارت بر اندوخته اسکناس و در جهت اجرای مصوبه شورای پول و اعتبار در شهریور امسال انجام شد که در آن زمان، رمز ریال با رقم یک میلیارد تومان به تعداد کمی از افراد در دو بانک ملی و ملت اجرایی شد.
علاوه بر این، مقرر است تا بزودی با پیوستن بانک سوم به این پروژه، دوره اجرای پیش آزمایشی تمام شده و با شروع مرحله اجرای آزمایشی، دامنه استفاده، تعداد کاربران و مبلغ اختصاص یافته به این طرح نیز افزایش یابد.
اکنون، بانک مرکزی پیش نویس سند ریال دیجیتال را منتشر نموده که یکی از نکات مهم در این سند، هدف بانک مرکزی از انتشار این پول دیجیتال است و در این سند، مهم ترین هدف بانک مرکزی، گسترش اقتصاد دیجیتال و پاسخ به نیازها در حوزه پرداخت در اقتصاد دیجیتال اعلام شده است.

اهداف بانکهای مرکزی از انتشار پول دیجیتال
در این سند ابتدا اهداف بانکهای مرکزی از انتشار پول دیجیتال آمده است که طبق آن، بانکهای مرکزی با اهداف مختلفی مبادرت به توسعه پول دیجیتال می کنند که همچون آنها میتوان به مواردی همچون پاسخ به نیازمندی پرداخت های آتی در اقتصاد دیجیتال، بهبود کارایی ابزارهای پرداخت نوین، افزایش دسترس پذیری پول بانک مرکزی، مدیریت اثرات کاهش به کارگیری اسکناس در جامعه، توسعه ابزارهای پرداخت بین المللی با سایر کشورها، توسعه تاب آوری ابزارهای پرداخت، رسیدن به اهداف خاص در حوزه سیاستگذاری پولی و در مواردی مدیریت مخاطرات ناشی از رواج پول های خصوصی اشاره نمود.
این اهداف نهایتا تعیین کننده خیلی از مختصات پول های دیجیتال بانکهای مرکزی است. به عبارت دیگر، طراحی اقتصادی، فنی و کسب وکاری پول دیجیتال بانکهای مرکزی تا حدود زیادی وابسته به اهدافی است که بانکهای مرکزی از توسعه پول دیجیتال دنبال می کند.
در ادامه این سند نیز، هدف بانک مرکزی ایران از انتشار پول دیجیتال در گام نخست بسترسازی برای توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور و پاسخ به نیازمندی های در رابطه با حوزه پرداخت در اقتصاد دیجیتال اعلام شده است. همینطور گفته شده که در این گام و به تدریج منافعی همچون توسعه تاب آوری ابزارهای پرداخت، مدیریت اثرات کاهش به کارگیری اسکناس در جامعه، بهبود کارایی ابزارهای پرداخت نوین، افزایش دسترس پذیری پول بانک مرکزی و مدیریت مخاطرات ناشی از رواج پول های خصوصی نیز حاصل شود.
علاوه بر این، پیشبینی می شود منافع جانبی دیگری نیز در اثر توسعه ریال دیجیتال حاصل شود که در این سند به آنها اشاره شده است اما در مورد نقش پول دیجیتال در اقتصاد دیجیتال باید گفت با عنایت به شکل گیری مفهوم اقتصاد پلتفرمی در سالهای اخیر و پیشبینی حرکت به سمت اقتصادهای مبتنی بر زنجیره بلوک، تصور دنیای مبتنی بر توکن درحال شکل گیری بوده، به نحوی که هر موجودیت واقعی می تواند دارای امضای دیجیتال در شکل توکن داشته و موجودیت های مجازی نیز هویتی مبتنی بر توکن داشته باشند.
در ادامه سند ریال دیجیتال بانک مرکزی آمده است: «در چنین فضایی استفاده از یک ابزار پرداخت متناسب با فضای اقتصادی بوجود آمده جهت تامین امکان ارائه خدمات مالی به موجودیت های مبتنی بر توکن نیازی اساسی تلقی شده و اساسا مفهوم اقتصاد دیجتیال به شکل کامل آن در چنین فضایی محقق خواهد گردید. برهمین اساس پیشبینی و بسترسازی مناسب بانک مرکزی برای ارائه پول و ابزار پرداخت مناسب جهت پاسخگویی به نیاز فضای اقتصاد دیجیتال توصیف شده از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد چونکه عدم پاسخگویی مناسب به این نیاز استفاده از سایر انواع توکن های خصوصی بعنوان ابزار پرداخت را ترویج و حاکمیت پولی بانکهای مرکزی را با مخاطره مواجه می کند. از آنجائیکه فناوری مورد استفاده برای پیاده سازی ریال دیجیتال رابطه نزدیکی با هدف بانک مرکزی از توسعه این محصول دارد مختصرا به تبیین پیاده سازی ریال دیجیتال با استفاده از فناوری دفتر کل توزیع شده اشاره شده است.

اهداف بانک مرکزی ایران از انتشار ریال دیجیتال
یکی از اهداف بانک مرکزی از توسعه این ابزار، فعال سازی ظرفیت برنامه پذیری پول در ذیل کارکردهای اقتصاد دیجیتال است. بااینکه ارائه این خدمت در مورد گونه های مختلفی از پول دیجیتال امکان پذیر است ازاین رو فعال سازی این ظرفیت در مورد پول مبتنی بر توکن انتشار یافته از راه فناوری دفترکل توزیع شده و زنجیره بلوک قابلیت توسعه کم هزینه تری داشته و تجارب گوناگون پیاده سازی این ظرفیت روی انواع توکن های انتشار یافته بر بستر این فناوری موجود و در دسترس می باشد. همچنین، بسترهای برپایه فناوری دفترکل توزیع شده به دلیل به کارگیری سازوکار اجماع در فرایند تایید تراکنش ها از امنیت بسیار بالایی برخوردار بوده و در عین حال به علت ثبت اطلاعات در چارچوب بلوک های اطلاعاتی پیوسته در این شبکه، امکان رهگیری هر نوع تغییراتی در زنجیره اطلاعاتی ثبت شده وجود دارد.
بانک مرکزی در آخر اعلام نموده است که این خاصیت ها در کنار سرعت قابل قبول این شبکه و امکان فعال سازی ظرفیت های گسترده پردازشی از راه افزونگی مدیریت شده در زیرساخت ها، زنجیره بلوک را بعنوان یکی از مناسب ترین بسترها جهت انتشار پول دیجیتال بانک مرکزی معرفی می کند.
لازم به ذکر است که توکن یک موجودیت دیجیتال است که یک ارزش مجازی یا واقعی را روی یک بستر فناوری نمایندگی می کند و معمولاً با کاربردها و اهداف مختلف انتشار می شود.
همچنین، زنجیره بلوک، شبکه ای است که با استفاده از توزیع شدگی و رمزنگاری، تاریخچه تمام تراکنش های انجام شده در آن شبکه را در دفتر کلی که امکان تغییر در آن وجود ندارد و تمام اطلاعات ثبت شده در آن به صورت شفاف در اختیار کاربران قرار دارد، ذخیره می کند.




منبع:

1401/08/10
10:15:53
0.0 / 5
441
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
دکور پرداز
decorpardaz.ir - مالکیت معنوی سایت دكور پرداز متعلق به مالکین آن می باشد