دکورپرداز
دکور پرداز
ناصر پازوكی:

انتقال موزه قرآن به کاخ سعدآباد آبروی وزارت میراث را به خطر می اندازد

انتقال موزه قرآن به کاخ سعدآباد آبروی وزارت میراث را به خطر می اندازد

به گزارش دکور پرداز، ناصر پازوکی با انتقاد از تصمیمِ انتقال موزه ملی قرآن به مجموعه سعدآباد، اظهار داشت: این اقدام هم به آثار نفیس قرآنی صدمه می زند و هم آبروی وزارت میراث فرهنگی را به خطر می اندازد. معلوم نیست چه کسی این تصمیم را گرفته و مقرر است آثار در چه فضایی نگهداری شوند. چنین اقداماتی، بدون اطلاع رسانی عمومی، به اعتماد مردم لطمه می زند.


ناصر پازوکی، عتیقه شناس و مدیر اسبق اداره میراث فرهنگی استان تهران که در دهه ۷۰ مسئولیت راه اندازی موزه ملی قرآن را برعهده داشت، در گفتگو با ایسنا در رابطه با زمان شکل دهی این موزه، توضیح داد: در سال ۱۳۷۶ از جانب سازمان وقت میراث فرهنگی کشور مأمور شدم تا این موزه را که قبل از انقلاب، مطالعات و عملیات اجرایی اش شروع شده بود، از آقایان مهندس صادقی و مهندس احمدی که درحال تکمیل آن بودند، تحویل بگیرم تا به موزه قرآن تبدیل گردد. در ادامه، مرحوم دکتر حبیبی با اصرار فراوان تاکید داشتند که این ساختمان، با توجه به این که از ابتدا برای کاربری موزه طراحی شده بود، چه از نظر معماری، چه سازه و چه فضاهای داخلی، باید به سازمان میراث فرهنگی تحویل داده شده و به موزه قرآن تبدیل گردد. ایشان حتی مبلغی را هم در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار داد تا ما بتوانیم نسخ نفیس قرآن و آثار در رابطه با آن، نظیر نقاشی، خوشنویسی، تذهیب، تشعیر و دیگر هنرهای اسلامی در رابطه با مبحث قرآن را خریداری و موزه را تجهیز و در نهایت راه اندازی نماییم.
او اضافه کرد: بر همین اساس، بنده حدود یک سال مسئولیت راه اندازی موزه را برعهده داشتم. در طول این مدت، هیأتی از هنرمندان برجسته کشور شامل خوشنویسان، نقاشان، مجسمه سازان و دیگر هنرمندان فعال بودند، که با آنها در تماس دائم بودیم. به منزل یا کارگاه هایشان رجوع می کردیم و آثار منحصربه فرد و دارای ارزش موزه ای را برای نمایش در این موزه خریداری می کردیم. تمام این خریدها مستند، با لیست و امضاهای مربوطه ثبت شده است. در کنار این اقدامات، بودجه ای هم برای تهیه مبلمان داخلی موزه از قبیل میز، صندلی، قفسه کتاب و ویترین ها اختصاص یافت. ما با چند شرکت جلسات مستمر داشتیم و این تجهیزات به مرور خریداری و در موزه مستقر شد. همینطور با مسؤلان پروژه عمرانی که ساختمان را تکمیل می کردند، جلسات فنی گوناگونی داشتیم تا بخش های مختلف موزه متناسب با اهداف تعریف شده طراحی و اجرا شود.
پازوکی اضافه کرد: در میانه‌ی این روند، با تصمیم سازمان میراث فرهنگی، بنده بعنوان مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران منصوب شدم و ناچار به ترک پروژه شدم. از آن پس، ادامه کار به عهده همکاران دیگر واگذار شد و در نهایت، موزه افتتاح و افتتاح شد.
این عتیقه شناس اظهار داشت: در ایام اخیر با کمال تأسف شنیدم که این موزه به کاخ سعدآباد منتقل می شود. این خبر برای من بسیار تعجب برانگیز و حیرت آور بود. بنده که زمانی معاون سازمان میراث فرهنگی بودم و شناخت کاملی از مجموعه های سعدآباد، نیاوران و سایر بناهای میراث فرهنگی داشتم، به خوبی می دانم که در مجموعه سعدآباد فضایی وجود ندارد که بتواند پذیرای آثار نفیس موزه قرآن باشد. این فضاها نه از نظر ساختار فیزیکی و نه از نظر شرایط حفاظتی و نمایشی، شایستگی نگهداری چنین مجموعه ای از نسخ قرآنی را ندارند.
او با اعلان اینکه ما نسخ قرآنی از قرن چهارم هجری و آثار هنرمندان برجسته ای چون استاد امیرخانی، آقای جلالی، آقای رضایی و دیگر بزرگان را خریداری نموده بودیم، اضافه کرد: تعداد دقیق آثار در خاطرم نیست اما تا آنجایی که به خاطر دارم، حدود ۵ هزار اثر در اختیار داشتیم که بخش قابل توجهی از آنها هم توسط مردم اهدا شده بود. اکنون این پرسش مطرح است که این مجموعه مقرر است به کجا منتقل شود؟ و تکلیف ساختمان فعلی که براساس دستور مسؤلان وقت تحویل میراث فرهنگی شده است، چه می شود؟
پازوکی اظهار داشت: این ساختمان بخصوص با طراحی خاص، معماری مدرن با ترکیب بتن نما و آجر، به شکلی طراحی شده که کاملا متناسب با کاربری موزه است. حالا مشخص نیست این آثار مقرر است در کدام انبار یا سوله نگهداری شوند. در شرایطی که امکان دارد روی هم انباشته شوند، صدمه ببینند، رطوبت یا آفات به آنها صدمه برسانند یا حتی تخریب شوند. از این وضعیت و ابهامات بسیار متاثر و نگران هستم.
مدیرکل اسبق میراث فرهنگی تهران اظهار داشت: خواهش می کنم مسؤلان محترم، در هر سطحی که به این مورد مرتبط هستند، به این مساله ورود کرده و به صورت شفاف اعلام کنند چه کسی این تصمیم را گرفته است؟ کجا مقرر است این آثار منتقل شوند؟ وضعیت ساختمان فعلی چه خواهد شد؟ و مهم تر از همه، آیا شرایط ضروری جهت حفاظت، نگهداری و نمایش عمومی این آثار در محل جدید وجود دارد یا خیر؟
پازوکی اظهار داشت: چنین اقداماتی، بدون اطلاع رسانی عمومی، می تواند اعتماد عمومی را به میراث فرهنگی خدشه دار کند. مردم به سازمان میراث فرهنگی اعتماد کرده و آثارشان را به امید حفظ، نگهداری و نمایش در موزه قرآن اهدا کرده اند. اگر حالا این آثار بدون برنامه و اطلاع عمومی منتقل شوند، آن هم به مکانی نامناسب، این نه تنها صدمه به میراث فرهنگی است، بلکه آبروی وزارت میراث فرهنگی را هم به خطر خواهد انداخت. از نظر بنده، انتقال و جابجایی موزه قرآن، در این شرایط، اقدامی خسارت بار برای میراث فرهنگی کشور است.



منبع:

1404/02/19
13:31:08
0.0 / 5
36
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
لینک دوستان دكور پرداز
دکور پرداز
decorpardaz.ir - مالکیت معنوی سایت دكور پرداز متعلق به مالکین آن می باشد