دکورپرداز
دکور پرداز
یك كارشناس:

رشد بازار بورس با واقعیت های اقتصادی همخوانی ندارد

رشد بازار بورس با واقعیت های اقتصادی همخوانی ندارد

به گزارش دكور پرداز یك كارشناس اقتصاد مسكن با اعلان اینكه برای نخستین بار در تاریخ دارایی موجود در بازار بورس تا حدودی با حجم دارایی های مردم در بخش مسكن قابل مقایسه شده است، اظهار داشت:  رشد بازار بورس با واقعیت های اقتصادی همخوانی ندارد.


مهدی سلطان محمدی در گفت و گو با ایسنا اظهار نمود: بیشتر دارایی های سرمایه ای در طول یکی دو سال قبل افزایش نرخ های شدیدی را تجربه کردند که یکی از مهم ترین دلیلهای آن کاهش نرخ بهره های بانکی بود و این اقدام در شرایطی که نرخ تورم واقعی نسبتاً بالا و تورم انتظاری بسیار بالا بود، به مدلول منفی شدن نرخ بهره واقعی و کاهش ارزش پس اندازهای بانکی مردم بود.
وی ادامه داد: در این شرایط بسیاری کنشگران اقتصادی و مردم عادی برای اجتناب از فرسوده شدن و کاهش ارزش پس اندازهای خود به سمت دارایی های سرمایه ای رفتند و وارد بازارهای بورس، مسکن، ارز، طلا و خودرو شدند که این هجوم به رشد شدید قیمتی در این بازارها انجامید.
سلطان محمدی اشاره کرد: ارز و مسکن تقریباً همپای هم جلو رفتند و باوجود عقب ماندگی اولیه مسکن پس از جهش قیمت دلار، باردیگر قیمت متوسط هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران به نزدیک ۱۰۰۰ دلار بالغ شد. کمابیش در دهه ۹۰ قیمت مسکن در شهر تهران با افت و خیزهایی خودش را با دلار هماهنگ کرده است؛ هر چند که در مقطع کوتاهی در سال ۱۳۸۶ قیمت یک متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران به رقم بی سابقه ۲۰۰۰ دلار هم رسیده بود.
بگفته سلطان محمدی، طلا باتوجه به تاثیر پذیری از افزایش قابل توجه نرخ جهانی آن به دلار رشد بیشتری را نسبت به ارز و مسکن تجربه کرد، اما جهش شدید بورس عجیب و تا حدی دور از انتظار بود؛ بطوریکه در اواسط مرداد ماه حجم ارزش بورس به ۸۰۰۰ هزار میلیارد تومان یعنی حدود سه برابر تولید ناخالص ملی کشور رسید و ارزش بازار بورس حدودا با ارزش املاک مسکونی در شهر تهران برابر شد؛ یعنی رقمی که زمانی حتی غیر قابل تصور بود. هر چند که هم اکنون و بعد از کاهش های یک ماه گذشته ارزش بازار بورس به ۶۰۰۰ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است.
این کارشناس مسکن اشاره کرد: هر چند رشد بازار مسکن کندتر از بازار بورس بود ولی با این وجود این بازار نیز از این رشدها بی نصیب نماند؛ برای اینکه هنوز بسیاری مردم آنرا بعنوان یک دارایی مطمئن که از قابلیت حفظ سرمایه ها در شرایط تورمی برخوردارست می شناسند.
سلطان محمدی درباره علت اصلاح بازار بورس طی هفته های اخیر اظهار داشت: دلیل این مسئله عموما واقع بینی کنشگران بازار و خروج نوسان گیرانی بود که به قصد سوداگری و با نگاه کوتاه مدت وارد بازار بورس شده بودند.
وی با اعلان اینکه رشد بازار بورس با واقعیت های اقتصادی همخوانی ندارد اظهار داشت: حتی بین رشد بورس با افزایش نقدینگی هم تناسبی دیده نمی شود؛ هر چند در کاربرد لفظ حباب برای بازار بورس احتیاط می کنم. حال آنکه افزایش قیمت در بازار مسکن کمابیش با رشد نقدینگی قابل توضیح است اما واقعیت این است که نرخ مسکن نیز فراتر از توان خانوارها رفته و می تواند مدت زیادی با همین شیب صعودی تداوم داشته باشد.
این کارشناس مسکن اظهار داشت: با وجود مشکلات ساختاری زیادی که اقتصاد کشور با آن روبروست اگر فضای بین المللی مقداری به نفع کشور ما تعدیل شود و فشارهای تحریمی تخفیف پیدا کند و بحران کرونا تا اندازه ای فروکش کند، اقتصاد ما می تواند بر اساس ظرفیت ها و توانمندی هایی که کشورمان دارد، شاهد رشد اقتصادی مثبت باشد. اگر کشور بتواند حتی به قسمتی از درآمدهای نفتی برسد و سیاست های تشویق صادرات غیر نفتی تداوم پیدا کند و بانک مرکزی موفق به کنترل نسبی رشد نقدینگی بشود، در آن صورت می توان انتظار داشت که قیمت تمامی کالاها و دارایی های سرمایه ای همچون مسکن به آرامش بیشتری برسد و مردم عادی نیازی نبینند که برای حفظ ارزش پس اندازهای خود وارد بازیهای پرمخاطره و سوداگرانه در بازارهای مختلف بشوند.




منبع:

1399/06/23
21:39:29
5.0 / 5
1778
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
دکور پرداز
decorpardaz.ir - مالکیت معنوی سایت دكور پرداز متعلق به مالکین آن می باشد