بانك مركزی توضیح داد
علت رسوب برنج های وارداتی در گمرك
بانك مركزی علت اصلی رسوب برنج های وارداتی در گمركها و بنادر كشور را ترخیص درصدی كالا توسط گمرك، بدون داشتن تخصیص ارز و كد رهگیری برای ثبت سفارش در رابطه با آنها اعلام نمود.
به گزارش دکور پرداز به نقل از ایسنا، به دنبال انتشار اخباری درباب احتمال فاسد شدن ۲۰۰ هزار تن برنج وارداتی در گمرکها و بنادر کشور، بانک مرکزی توضیحاتی به شرح زیر ارائه کرد:
«ستاد اقتصادی دولت کالای برنج را امسال از سبد کالاهای مشمول ارز با نرخ ترجیحی خارج کرد و در گروه کالاهای اساسی با نرخ نیمایی قرار داد. برهمین اساس، هم اکنون تمام کالاهای برنج موجود در گمرکها که واردکننده متقاضی ارز با «نرخ نیمایی» باشد، بر طبق لیست اعلامی وزارت صمت، دارای تخصیص ارز از بانک مرکزی هستند؛ پس از شروع سال جاری تا حالا حدود ۵۰۰ میلیون دلار بابت واردات برنج به نرخ نیمایی تامین ارز شده است.
با وجود این، برنج های رسوبی موضوع گزارش های چند روز اخیر، مربوط به مواردی است که واردکننده متقاضی ارز با نرخ ترجیحی (۴۲۰۰ تومانی) است. همان گونه که در ابتدا نیز اشاره شد، امسال هیچ محلی بمنظور تامین ارز برنج با نرخ یاد شده از طرف دولت به بانک مرکزی اعلام نشده است.
یادآور می شود، در مسافرت اخیر معاون اول رئیس جمهوری به بندرعباس، با در نظر گرفتن تمهیداتی خاص، مجوز تخصیص ارز با نرخ ترجیحی برای این گروه از کالاها طی شرایطی ویژه به وزارت صمت و متعاقباً بانک مرکزی داده شد. از ین جهت، نیاز است وزارت صمت باتوجه به شرایط در نظر گرفته شده از یک سو و از طرف دیگر متناسب با مقدار و محل منابع اعلامی بانک مرکزی برای واردات کالاهای اساسی با نرخ ترجیحی در ماه جاری، بعد از رایزنی با واردکنندگان مربوطه، لیست ثبت سفارش های یاد شده منطبق با منابع اعلامی مذکور را در اختیار بانک مرکزی قرار دهد.
همین طور این بانک به محض دریافت لیست منطبق با منابع اعلامی، برای تخصیص و تامین ارز از محل منابع در دسترس و متعاقباً نسبت به صدور کد رهیگری مدنظر گمرک، اقدام خواهدنمود.
ذکر این نکته لازم است که علت اصلی مشکل به وجود آمده برای بازرگانان، ترخیص درصدی کالا توسط گمرک، بدون داشتن تخصیص ارز و کد رهگیری برای ثبت سفارش در رابطه با آنها بوده است. بدیهی است، در صورتیکه هنگام خروج کالاهای یاد شده از گمرک، «وجود تخصیص ارز» و «کدرهگیری بانک مرکزی» توسط گمرک کنترل می شد و بازرگانان نیز به درستی راهنمایی می شدند، برابر ضوابط، تامین ارز به نرخ ترجیحی قابل انجام بود و ماندگاری کالا در گمرک و اتفاقات کنونی رخ نمی داد.
این مهم در حالی رخ داده است که بانک مرکزی در جلسات متعدد، توجه گمرک و وزارت صمت را به این مساله جلب و بر رعایت کامل مصوبات مربوط به ترخیص درصدی کالاها با نرخ ترجیحی تاکید کرده است. همین طور قبل از این، بانک مرکزی در این زمینه هشدار لازم، در خصوص متضرر شدن سوداگر در صورت تغییر مقررات توسط ستاد اقتصادی دولت، داده بود.
متاسفانه برخلاف مصوبات مربوطه و بدون توجه به نظرات و انجام استعلام های مرتبط از بانک مرکزی و سامانه جامع تجارت توسط گمرک، کالاها به صورت درصدی توسط گمرک ترخیص شده و شرایط فعلی را برای کالاهای باقیمانده و واردکنندگان رقم زده است.
در آخر تاکید می شود، بانک مرکزی به محض دریافت لیست ثبت سفارش های منطبق با منابع اعلامی این بانک، مبادرت به تامین ارز با نرخ ۴۲۰۰ و صدور کد رهگیری خواهد کرد؛ پس انتظار می رود رسانه ها بعد از خروج برنج های یاد شده از گمرک، پیگیری لازم را درباب نحوه توزیع و قیمت فروش برنج های ترخیصی به عمل آورند و در اختیار قرار گرفتن این محصول نزد مردم را مورد توجه ویژه قرار دهند.»
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب