سرمایه اجتماعی حلقه مفقوده بازگشت رونق به بورس تهران
دکور پرداز: با وجود روند نزولی فاکتورهای بورس بعد از پایان جنگ و بازگشایی بازار، افکار عمومی و فعالان اقتصادی براین باورند که بازیابی پویایی بورس بدون احیا و تقویت سرمایه اجتماعی ناممکن است.
علی منوچهری کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: آن چه اینروزها در تالار شیشه ای شاهد می باشیم فقط تلاقی عوامل اقتصادی و روانی نیست، بلکه بازتاب عمیق یک نوع خلأ اعتماد میان سیاست گذاران، فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران خرد است. سرمایه اجتماعی مانند لایه پنهانی است که هر بازار پویا را قادر می سازد از شوک های مقطعی عبور کند و بار دیگر به ریل رشد بازگردد.
وی اضافه کرد: متاسفانه بعد از جنگ اخیر، نه فقط ترس روانی و نااطمینانی های حاصل از مناقشه نظامی کاهش نیافته، بلکه القای ناامیدی توسط برخی رسانه ها سبب شده موجی از بی اعتمادی سراسر بازار سرمایه را فراگیرد. تصویر منفی پدیدآمده از چشم انداز آینده، تبدیل به خودتحریمی و قفل شدگی سرمایه ها شده؛ روندی که حتی ورود نقدینگی جدید را نیز ناکارآمد می کند.
منوچهری تاکید کرد: یکی از مهم ترین اشتباهات سیاست گذاران در این دوران، غفلت از نقش سرمایه اجتماعی در سیاستگذاری های اقتصادی بوده است. نمی توان فقط با بسته های حمایتی فصلی یا مداخلات فنی، به بازگشت پایدار اعتماد عمومی امیدوار بود، بلکه باید بازسازی عمیق روابط میان دولت و مردم، رسانه های مستقل و صاحبان سرمایه را بعنوان یک پروژه ملی در دستور کار قرار داد.
وی اضافه کرد: تصمیم سازی شتاب زده، ارسال سیگنال های متناقض و بروز شایعات اقتصادی همچون عواملی هستند که فضای اطمینان را هر روز تضعیف کرده اند. اعتماد زمانی برمی گردد که دولت و نهادهای مالی بصورت شفاف، قابل پیشبینی و پاسخگو رفتار کنند؛ یعنی نه فقط چشم انداز سودآوری صنایع بورسی را روشن سازند، بلکه توان حمایت عملی خودرا همزمان با صداقت رسانه ای به اثبات برسانند.
این کارشناس بازار اظهار داشت: تجربه هایی که در دیگر کشورها بعد از بحران های نظامی و اقتصادی رخ داده به خوبی نشان داده است هر برنامه ای که سرمایه اجتماعی را تقویت کند از گفت وگوهای ملی تا اصلاح نظام اطلاع رسانی و مشارکت بیشتر فعالان غیردولتی سریع تر اعتماد و سرمایه را به بازار برمی گرداند.
منوچهری افزود: در کوتاه مدت، وظیفه دولت نه فقط تزریق منابع مالی، بلکه بازگرداندن امید به فضای عمومی و اصلاح روابط سیاست گذار با سهامدار است. این مورد از رفع قوانین دست وپاگیر، شفاف سازی ابعاد خسارات جنگی، تا اطلاع رسانی هفتگی از پروسه بازسازی صنایع لطمه دیده، همه و همه را شامل می شود.
وی تصریح کرد: سهامداران، خصوصاً سرمایه گذاران خرد، باید بدانند بازار بعد از هر شوک بزرگ، نیازمند یک دوره بازسازی اعتماد است و نباید انتظار صعود سریع فاکتورها را داشته باشند. به همین دلیل مدیریت انتظارات و آگاهی از روندهای بنیادی شرکتها اهمیت مضاعف دارد. جایگاه تحلیلگران مستقل و رسانه های تخصصی دراین میان حیاتی می باشد تا فضای تصمیم گیری معطوف به داده های واقعی باشد، نه شایعات و امواج هیجانی.
منوچهری خاطرنشان کرد: عدم شفافیت درباره ی میزان حمایت دولت و ناهمخوانی سیاستهای ارزی و مالی در عمل حرکت سرمایه را کند یا متوقف می کند. ازاین رو باید گفت سیاست اعتمادسازی، از حذف تصمیمات یک شبه و ابهام آلود شروع می شود. هر اندازه اخبار مبتنی بر واقعیت و برنامه محوری توسط رسانه های رسمی و مستقل به جامعه منتقل شود، فاکتورهای امید در تالار بورس سریع تر احیا می شود.
در پایان، منوچهری ضمن اشاره به اهمیت سرمایه اجتماعی و نقش آن در پایداری رشد بازار سرمایه اظهار داشت: بازار سهام ایران اگر بخواهد بار دیگر موتور توسعه اقتصادی کشور شود، چاره ای جز عبور از سیاستگذاری های مقطعی و نگاههای دستوری ندارد. قدرت بازار در جوامع مدرن، برخاسته از ترکیب سرمایه مالی و سرمایه اجتماعی است؛ هر تلاشی برای احیای بورس بدون بازسازی عمیق اعتماد عمومی، محکوم به ناکامی خواهد بود.
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب