دکورپرداز
دکور پرداز

پیتزای ۳۰۰ میلیون دلاری!

پیتزای ۳۰۰ میلیون دلاری!

به گزارش دکور پرداز زمانی که فردی به نام هانیچز به ازای خرید دو پیتزا ۱۰ هزار بیت کوین پرداخت کرد، هیچ وقت فکر نمی کرد که ۱۰ سال بعد، مبلغ پرداختی او بابت هر پیتزا نزدیک به ۳۰۰ میلیون دلار ارزش داشته باشد.


به گزارش دکور پرداز به نقل از ایسنا، روز ۳۱ اکتبر سال ۲۰۰۸ مقاله ای تحت عنوان "بیتکوین، یک سیستم نقدی الکترونیکی همتا به همتا (۱)" منتشر گردید که باآنکه در ابتدا خیلی به آن توجهی نشد اما آینده فین تک را به صورت کلی تغییر داد. این مقاله توسط فردی گمنام با نام مستعار ساتوشی ناکاماتو نوشته شده بود. ناکاماتو در این مقاله به انتقاد از نقش نهادهای ثالث (نظیر بانک ها) در تراکنشات مالی پرداخت. ناکاماتو در مقاله خود پیشنهاد کرد که مدارک در ارتباط با تراکنش ها در بستر بلاک چین مستندسازی شود تا بدین ترتیب امکان تقلب از بین برود و اعتماد طرفین هم جلب شود؛ بدون آن که نیاز باشد مدارک هویتی طرفین معامله در اختیار طرف ثالثی قرار گیرد.
در سال ۲۰۰۹ اولین واحدهای پولی بیت کوین منتشر گردید و ناکاماتو در سال ۲۰۱۰ بعد از واگذاری دامنه bitcoin.org به کلیه جامعه فعالین بیت کوین برای همیشه ناپدید شد. بیت کوین بر پایه زبان برنامه نویسی ++C نگارش شده است که مرجع اصلی اجرای آن هم اکنون برنامه ای تحت عنوان هسته بیت کوین یا bitcoin core است که در آن پرداخت های بیت کوین تایید می شود. در اصل بیت کوین کور وظیفه تایید بلاک هایی را دارد که در آن تراکنش های معتبر انجام شده است.
بلاک چین
وقتی شما یک اسکناس ۲۰ دلاری را خرج می کنید، این اسکناس از شما به فروشنده منتقل می شود اما چون فرآیند تولید اطلاعات دیجیتال متفاوت می باشد، میتوان با تهیه یک کپی از بیت کوین و ارسال آن به فروشنده، کماکان بیت کوین یا هر ارز دیجیتالی دیگری را حفظ کرد. برای مقابله با این مشکل لازم است تا اطمینان حاصل شود که هر کوین تنها یک مرتبه خرج شده است. برای حل این مشکل در رمزارزها از مفهومی به نام ضرابخانه یا mint استفاده می شود. بعد از هر تراکنش سکه باید به ضرابخانه بازگردد تا سکه جدیدی صادر شود و تنها زمانی میتوان مطمئن بود که سکه ای دو بار خرج نشده است که مستقیماً از ضرابخانه صادر شده باشد. این یعنی باید اطلاعات همه تراکنش ها از ابتدا موجود باشد تا مطمئن شویم هیچ سکه ای دو بار خرج نشده است. آیا سیستمی وجود دارد که بتوان اطلاعات این همه تراکنش را روی آن ذخیره کرد و از همه مهم تر به صحت اطلاعات آن اعتماد کرد؟ جواب بطور قطع خیر است، پس برای حل این مشکل فعالان ارزهای دیجیتال به سراغ ظرفیت بلاک چین رفتند.
یک پایگاه داده را در نظر بگیرید که می تواند هر نوع اطلاعی را در بگیرد. این اطلاعات می تواند اطلاعات در ارتباط با شهرهای یک کشور باشند یا داده های سرشماری یک کشور یا اطلاعات در ارتباط با یک تراکنش دیجیتالی. وقتی که این بلاک ها به هم متصل می شوند تشکیل یک زنجیره را می دهند که به آن بلاک چین می گوییم.
از کجا میتوان مطمئن بود که افرادی که اطلاعات بلاک را در اختیار دارند در آن تغییری ایجاد نمی کنند؟ (این مسئله از آنجا اهمیت دارد که امکان دستکاری در اطلاعات و سوابق تراکنش ها از بین برود) داده های بلاک چین روی یک کامپیوتر یا سرور خاص ذخیره نمی شوند بلکه هر کامپیوتر متصل در این شبکه یک نسخه از اطلاعات را دریافت خواهد نمود و تا زمانی که اکثریت کاربران شبکه با تغییر موافقت نکنند، امکان ایجاد هیچ تغییری در بلاک وجود ندارد (به همین دلیل گفته می شود داده ها در شبکه بلاک چین غیرمتمرکز هستند)
استخراج بیت کوین یا ماین کردن به چه معناست؟
به فرآیند تولید بیت کوین های جدید با حل یک مسئله ریاضی، ماین بیت کوین اطلاق می شود. برای این استخراج باید کل بلاک های قبلی را دانلود و آنها را اجرا کرد. شبکه بیت کوین بگونه ای طراحی شده است که به صورت میانگین در هر ۱۰ دقیقه تنها یک بلاک به زنجیره قبلی اضافه شود. برای افزودن هر بلاک، استخراج کنندگان باید تابع هش ( HASH) آن بلاک را پیدا کنند. هش تابعی است که ورودی های مختلف (در اینجا اطلاعات در ارتباط با تراکنشات با استفاده از ارزهای دیجیتالی۹ را به یک رشته عبارت خروجی با طول ثابت تبدیل می کند که مهم ترین خصوصیت آن این است که نمی توان از خروجی تابع به ورودی آن رسید (این امکان سبب می شود امکان صحت سنجی تراکنش وجود داشته باشد بدون انکه افراد سودجو بتوانند از خروجی، مبادرت به تغییر اطلاعات تراکنش که همان ورودی تابع است، کنند)
تنها راه پیدا کردن چاره تابع هش، حدس زدن مقادیر تصادفی است و سیستم های استخراج ارز دیجیتال تلاش می کنند با وارد کردن مقادیر تصادفی به پاسخ صحیح برسند. مشکل اینجاست که با ورود استخراج کنندگان جدید، پاسخ تابع هش زودتر پیدا می شود و یک بلاک به زنجیره قبلی اضافه می شود. برای حل این مشکل شبکه بیت کوین ضریب سختی تابع هش را تا جایی تغییر می دهد که اطمینان یابد متوسط زمان افزوده شدن هر بلاک کمتر یا بیشتر از ۱۰ دقیقه نخواهد بود.
halving بیتکوین
ناکاماتو مقدار عرضه بیت کوین را محدود در نظر گرفته است (برخی از رمزارزها نظیر دوج کوین چنین محدودیتی ندارند). در کل ۲۱ میلیون واحد بیت کوین در جهان وجود دارد که تابحال ۱۷.۶ میلیون واحد از آن استخراج شده است. پاداش استخراج بیت کوین (پس از هر بار یافتن پاسخ تابع هش هر بلاک) هر چهار سال یکبار نصف می شود تا مدت زمان به پایان رسیدن کل بیت کوین های موجود، طولانی تر شود. در ابتدا پاداش استخراج هر بلاک ۵۰ بیت کوین بود که این عدد در سال ۲۰۱۲ به ۲۵ عدد کاهش پیدا کرد (هلوینگ های بعدی در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ اتفاق افتادند و تعداد پاداش ها به ۱۲.۵ و ۶.۲۵ کاهش پیدا کرد)
هنگامی که شصت و چهارمین هلوینگ اتفاق بیافتد، دیگر هیچ بیتکوینی برای استخراج وجود نخواهد داشت.
کیف پول ارز دیجیتالی یا wallet
کیف پول چیزی شبیه شماره حساب در دنیای واقعی است که به صورت یک رشته کاراکتر از مجموع حرف و عدد نشان داده می شود. برای ارسال و دریافت رمزارزها به آدرس این کیف پول نیاز است (در بعضی از رمزارزها نظیر بایننس کوین برای انجام تراکنش، علاوه بر آدرس کیف پول به ممو و برخی دیگر نظیر ریپل به تگ هم احتیاج دارند که غالبا توسط خود صرافیهای رمزارزها عرضه می شوند).
با توجه به برگشت ناپذیر بودن تراکنش های رمزارزها بر بستر بلاک چین (به دلیل خصوصیت تابع هش)، در صورت اشتباه در وارد کردن آدرس کیف پول یا تگ و ممو، تراکنش انجام می شود اما در کیف پول طرف مقابل وارد نخواهد شد و امکان بازایابی هم وجود نخواهد داشت!
همچنین در صورتیکه رمزعبور کیف پول توسط کاربر فراموش شود، این کیف پول قابل باز شدن نخواهد بود و موجودی آن برای همیشه از دست خواهد رفت.
نخستین معامله ها با بیتکوین
در ماه های نخست اجرای برنامه بیت کوین، اسخراج کنندگان بیشتر با هدف سرگرمی مبادرت به حل تابع هش شبکه بیت کوین می کردند و به علت آسان بودن حل تابع و ارزش کم بیت کوین در آن دوره، معامله ای با آن صورت نمی گرفت. اولین تراکنش بزرگ ثبت شده بر حسب بیت کوین در ۲۲ ماه می ۲۰۱۰ صورت گرفت که فردی به نام هانیچز ( Hanyecz) به ازای خرید دو پیتزا ۱۰ هزار بیت کوین پرداخت کرد! (با توجه به ارزش فعلی بیت کوین برای خرید این دو پیتزا بیشتر از ۵۹۰ میلیون دلار پرداخت شد!) بعدها اعلام گردید فردی که این بیت کوین ها را دریافت کرد با رسیدن قیمت بیت کوین به ۴۰۰ دلار، آنها را فروخت.
در سالهای ابتدایی از بیت کوین و سایر رمزارزها بیشتر توسط جامعه فعالان کامپیوتری و فعالان حوزه دارک وب استفاده می شد اما به مرور بر محبوبیت رمزارزها اضافه گردید. (۲)
ملاک تعیین رمزارزها چیست؟
ارزهای دیجیتالی بر مبنای اعتماد معامله گران به شبکه بلاک چین و مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین ارزش می شوند. نکته مهم در این میان آن است که این ارزها به شدت تحت تأثیر هیجانات بازار و همینطور فعالیتهای دارندگان مقادیر بزرگ رمزارزها (که اصطلاحا نهنگ ها اطلاق می شوند) قرار دارند. (۳) برای نمونه تحلیلگران بانک اف امریکا در گزارشی اخطار داده بودند که طبق محاسبات آنها تنها ۹۳ میلیون دلارسرمایه گذاری خالص در بیت کوین می تواند ارزش این رمزارز را تا یک درصد جابجا کند.
دامیننس بیت کوین به چه معناست؟
بیتکوین بزرگ ترین سهم از بازار رمزارزها را دارد و بنابراین تغییرات قیمتی آن اثر مستقیمی روی ارزش سایر ارزها دارد. به سهم بیت کوین از کل ارزش بازار رمزارزها دامیننس آن گفته می شود. شاخص دامیننس که بر حسب عددی از ۱۰۰ بیان می شود نشان داده است که چه مقدار از سهم بازار در ارتباط با بیت کوین است. این رقم هم اکنون چیزی حدود ۵۸ درصد است (برای مقایسه، در ابتدای سال ۲۰۲۱ این رقم بیشتر از ۷۲ درصد بود)
آیا امکان هک بلاک چین وجود دارد؟
به دلیل هزینه بسیار بالای هک کردن شبکه بلاک چین برای هکرها چنین اتفاقی تابحال رخ نداده است (باید حداقل ۵۱ درصد کل تابع های هش در اخیتار هکر قرار بگیرد). حتی در صورت امکان مهندسی معکوس باید حمله به دو بلاک طی مدت زمان بسیار محدودی صورت گیرد. در نتیجه هک بلاک چین ناممکن نیست، حدودا غیر ممکن است و تابحال هم این اتفاق رخ نداده است.
ایا امکان هک کردن کیف پول وجود دارد؟
بله، به هر علتی و هر زمانی که هکر بتواند کلیدهای عمومی و خصوصی کیف پول را به دست آورد می تواند موجودی آنرا به کیف پول خود منتقل کند. این کلیدها می توانند از روش هایی نظیر فیشینگ، کیف پول های جعلی، متقاعد کردن فرد به انتقال رمزارز به آدرس یک کیف پول جعلی یا تغییر URL مبادرت به هک کردن افراد کنند.
پانویس
(۱) bitcoin a peer to peer electronic cash system
(۲) یکی از موارد بسیار معروف استفاده از بیت کوین در سالهای ابتدایی، در ارتباط با سایت فروش مواد مخدر جاده ابریشم یا silk road بود که در مورد آن مطالب فراوانی موجود است.
(۳) برای نمونه رجوع کنید به خبر نگرانی از توییت زدن های ایلان ماسک!



1400/01/20
12:51:56
0.0 / 5
1157
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
دکور پرداز
decorpardaz.ir - مالکیت معنوی سایت دكور پرداز متعلق به مالکین آن می باشد